Великдень є, мабуть, одним із найбільших і, що важливо, найсмачніших свят в культурі нашої країни. Напередодні Великодніх свят ми вирішили з’ясувати, якими саме солодощами кондитерський світ дивуватиме у цьому році. Як стверджують відомі кондитери та експерти кондитерської справи, у 2024 році великодні солодощі можуть вражати своєю креативністю та різноманіттям.Найімовірніше у цьому році популярні будуть не лише традиційні паски та випічка, але й незвичні варіації, виготовлені з натуральних та екзотичних інгредієнтів. Наприклад, крафіни та паски з додаванням фруктів або спецій, з неочікуваними начинками, такими як манго або авокадо. Також, будуть популярні еко-варіанти солодощів, які виготовляються з використанням мінімальної кількості цукру та безпечних для навколишнього середовища інгредієнтів. Враховуючи сучасні тенденції до здорового способу життя та екологічного споживання, великодні солодощі можуть бути представлені в новому, більш здоровому форматі.
Відтак, у 2024 році очікуємо на наступні тенденції у великодній випічці:
- креативність у декоруванні та подачі великодньої випічки. Майстри-кондитери використовують все більше креативних прийомів для декорування великодніх солодощів, від прикрашання пасок шоколадом та фігурами із мастики до натуральних сушених квітів, сублімованих фруктів і ягід, шоколадних, фруктових кріспів. Широкий вибір декору дозволяє створювати вражаючі та неповторні кондитерські вироби;
- поєднання різних культур. Завдяки глобалізації та культурному різноманіттю можна очікувати появу нових великодніх солодощів, які поєднують традиційні рецепти різних культур, створюючи унікальні смакові враження. Це наприклад урізноманітнення рецептів краффіну, панеттоне, використання більш широкого діапазону наповнювачів та начинок;
- інтерактивність у випічці. Вивчення основних тенденцій свідчить про зростання популярності великодніх солодощів, які можна прикрашати та вдосконалювати власноруч, створюючи унікальні шедеври для святкового столу;
- веганські та безглютенові варіанти випічки. Зростаючий інтерес до здорового харчування та дієтичних обмежень спонукає майстрів кондитерської справи до створення веганських та безглютенових версій традиційних великодніх солодощів. Багато кондитерів пропонують паски та інші солодощі, що не містять тваринних інгредієнтів та мають на 100% рослинний склад;
- еко-дружні інгредієнти. В руслі даного тренду збільшується популярність використання органічних та мінімально оброблених інгредієнтів у великодній випічці, що відповідає тенденції до стійкого споживання та збереження навколишнього середовища.
Шеф-кондитерка з багаторічним досвідом Наталія Савицька відзначає, що цьогоріч актуальними залишаються, як наші українські традиційні паски так і популярна італійська випічка: панеттоне, коломбо, творожні паски, крафіни, бездріжджова випічка та ін. Також, на думку кондитерки, цієї весни надзвичайно актуальні класичні хлібні вироби, зокрема круасани, шоколадні кекси з цитрусовим смаком чи кремом, торти. Окрім того, кондитери готуть та декорують торти і вигляді пасок. Особливо популярні бенто-торти.
Відома кордитерка Ліза Глінська пропонує урізноманітнити традиційну великодню випічку та додавати до пасок, або краффінів начинки: горіхи, мак, родзинки, шоколад, зацукровані фрукти, ароматні цитрусові цукати тощо.
Кулінарка Лілія Цвіт радить приготувати паску за незвичайним рецептом. Випічка від майстрині поєднує звичайне і шоколадне тісто та має хрустку шоколадну скоринку. Оригінальні та вишукані рецепти пасок, панеттоне, краффінів – це основний тренд, який ми спостерігаємо на майстер-класах найбільш відомих кондитерів.
Мистецтво приготування святкової великодньої випічки постійно розвивається та удосконалюється. Удосконалюються старі та з’являються нові рецептури, незвичайні текстури, оформлення та презентація солодощів. Провідні шеф-кондитери радять спробувати щось нове, цікаве та приготувати паски з унікальними, незвичними смаками, як от шоколадно-апельсинову, ванільно-лимонну, бездріжджові, заварні паски, а також паски з різноманітними начинками (шоколадна, вишнева, молочно-кремова).
Окремо варто розповісти про унікальні шоколадні десерти, які є топовими на багатьох майстер-класах провідних українських кондитерів. Майстри кондитерської справи пропонують спробувати приготувати Великодні шоколадні яйця із різними начинками, зокрема: фруктово-шоколадні, вершково-кремові начинки, бісквіт у поєднанні із шоколадним кремом, карамельно-горіхові, тірамісу та багато інших. Популярними в цьому сезоні є шоколадні яйця з молекулярними сферами. Сьогодні у продажу можна знайти різноманітні кондитерські форми, що дозволяють створювати неповторні кондитерські композиції.
Відтак цьогорічна Великодня випічка вражає своєю оригінальністю, сучасними рішеннями, нестандартними підходами та різноманіттям смаків. Скористайтесь можливістю втілити найсміливіші фантазії та створити свої унікальні кондитерські шедеври.