Вул. Гагаріна, 26 офіс 410
Київська область
м. Бровари, 07400, Україна

За інформацією міжнародних моніторингових та інформаційних агентств світові ціни на какао продукцію невпинно зростають. У лютому 2024 року вони досягли нового рекордного максимуму через напружену ситуацію з поставками та прогнозованим збільшенням дефіциту какао-бобів поточного та наступного сезонів. На початку лютого 2024 року, біржова вартість однієї тони какао-бобів вперше з 1977 року перевищила відмітку в 5 тисяч доларів. Зокрема,  максимальна ціна березневих ф'ючерсів на постачання какао-бобів на товарному ринку Нью-Йорку досягли рівня в 5874 дол. США (4655 фунтів стерлінгів) за тонну, повідомляє Reuters. Попередній історичний максимум, встановлений у 1977 році, становив 5400 тис. дол. США за тонну.
Веган_шоколад_3.jpg

 Динаміка зміни цін на какао-сировину за період 1960-2019 років, дол. США (за даними ICE Futures та Bloomberg)

 Міжнародна організація з какао повідомляє, що дефіцит какао-бобів у світі, що триває вже декілька років і збережеться в 2024 році. Так, у 2023 році середньосвітові ціни на какао-боби зросли на 38%, досягнувши свого піку наприкінці грудня на рівні 4,3 тис. дол. США за тонну. За даними ICE Futures, з того часу вартість цієї сировини зросла ще на 30%. Зміна 

 

Графік цін2

Рівень зростання цін на какао-сировину у 2022-2024 роках, дол. США (за даними ICE Futures та Bloomberg)

Основною причиною зростання цін є несприятливі погодні умови в Західній Африці, що завдає значної шкоди врожаю какао-бобів. Екстремальні погодні умови сприяють поширенню хвороб культур, затримці збору врожаю та зниженню пропозиції какао-сировини на глобальному ринку. Низькі врожаї в Західній Африці, яка виробляє основну частину світових поставок пов’язані із погодним явищем Ель-Ніньо, котре спричинило більш суху погоду в Гані та Кот-д’Івуарі, які є двома найбільшими світовими виробниками какао-бобів. Підвищення температури та зміна режиму опадів, спричинені кліматичними дисбалансами впливають на врожай та пропозицію какао-продукції. Як наслідок, виникає дефіцит сировини, що загрожує подорожчанням шоколаду, шоколадної продукції, а відповідно інших кондитерських виробів. В той же час експортери та продавці какао-бобів другої країни-виробника какао – Гани повідомляють, що обсяг виробництва какао в поточному сезоні 2023-2024 років сягне лише 475-500 тис. т. порівняно з 655 тис. т. минулого маркетингового року.Human rights Barry Callebaut

Крім того, надмірна кількість опадів в окремих країнах Західної Африки призвела до порушення внутрішніх логістичних процесів в регіоні, ускладнивши доступ до плантацій і транспортування сировини на експорт. Також важливо пам’ятати, що Африка постійно стикається з відсутністю доступу до добрив через російсько-українську війну, експоненціально збільшуючи ринкову ціну на них і змушуючи виробників скорочувати їх використання, тим самим знижуючи продуктивність полів.

Іншим важливим чинником зростання цін на какао є введення нових вимог ЄС щодо вирощування какао відповідно до європейських правил сталого розвитку. Нові правила Євросоюзу, які набули чинності у 2023 році забороняють імпорт какао-бобів, які вирощуються на територіях, де раніше були ліси. Також посилюються заборони щодо використання дитячої праці у ланцюжку постачання цієї продукції. Агентство Bloomberg повідомляє, що європейські покупці какао повинні бути готові платити більше за боби, які відповідають цим вимогам. Виконання нових правил спричиняє додаткові витрати на встановлення систем моніторингу, які дозволять відстежити ланцюжки постачання від ферми до кінцевого виробника. Світові виробники шоколаду та шоколадної продукції Hershey, Cadbury Mondelez очікують на подальше зростання ціни на какао, що обмежить зростання їх прибутку і падіння обсягів продажу поточного року.

Голова Європейської асоціації какао Пол Девіс відзначає, що напруженість ситуації на світовому ринку какао-сировини збережеться найближчих півтора року. Експерти ринку вказують на необхідність стимулювання інвестицій в матеріали та покращення ферм, що дозволить забезпечити вищу продуктивність роботи ферм та більш високі врожаї в майбутньому. Тим часом компаніям-операторам ринку шоколаду та кондитерської галузі доведеться переглянути ціни на шоколад та вироби з нього. Адже, дефіцит пропозиції какао, зростання цін на продукцію, що містить шоколад призводить до уповільнення попиту на нього та супутні товари з боку покупців.