Великодня випічка, а саме Паски – це традиція, яку український народ плекає з давніх-давен. Вона передається, як щось сокровенне, з покоління в покоління і не втрачає актуальності століттями.
Традиція випікання пасок сягає ще язичницьких часів. Тоді їх готували несолодкими, а прикрашали фігурками з тіста. Наші пращурі прикрашали паски хрестами, які символізували терпіння, колосками — на врожай, зозулями — на довгі роки життя та іншими візерунками, що носили в собі певний символічний зміст. Пізніше паски стали готувати із солодкого дріжджового тіста, а їх декорування стало цілим мистецтвом. Сьогодні паски прикрашають глазурʼю, різноманітними посипками та кремами, білковими мусами, шоколадом тощо. Також в українській кулінарній культурі зʼявилися іноземні види пасок, наприклад творожні (сирні) паски, веганські паски, панеттоне, італійська паска коломба, крафіни та ін.
Найпопулярнішим видом пасок в Україні є дріжджові варіанти випічки. І більшість майстрів кондитерської справи та господинь погодяться, що найважливішим в цьому процесі є правильна робота з дріжджовою основою. Можемо виділити декілька найбільш ключових моментів:
по-перше – дотримання правильних температурних умов. Дріжджі потрібно активувати за температури 36-37 градусів, а настоювати тісто в теплому місці без протягів;
по-друге – часовий режим. Важливо давати тісту достатньо часу на розстроювання, щоб воно гарно підіймалося, було м’яким та еластичним;
по-третє, за традицією паски потрібно готувати в гарному настрої, без сварок, негативних думок і чвар. Нам здається, що це лише забобони та вигадки, але вони є дуже важливою частиною звичаїв наших предків.
Напередодні Великодніх свят шеф-кондитери традиційно проводять багато майстер-класів як для кондитерів-аматорів, так і професіоналів солодкої справи. На таких заходах учасники мають можливість поринути в таємниці кондитерського мистецтва випікання пасок, приготування традиційних десертів і солодощів. Великодні майстер-класи важлива складова кондитерського мистецтва, котра допомагає поринути у святкову атмосферу, проникнутися традиціями та водночас навчитися новому.
Особливістю сучасних майстер-класів є не лише створення Великоднього настрою та святкової атмосфери, а й постійне удосконалення рецептів пасок, використання сучасних інгредієнтів та технології випічки, нестандартних підходів до подачі традиційного Великоднього хліба.
Кондитерські Великодні майстер-класи - це чудова можливість для любителів кондитерського мистецтва вивчити нові техніки та прийоми виготовлення великодніх солодощів і випічки. Участь у майстер-класі дозволяє дізнатися більше про національні традиції та обряди, пов'язані з Великоднем, а також про традиційні великодні страви різних країн і культур.
Слідуючи традиціям, у березні цього року пройшов майстер-клас на Великодню тематику з шеф-кондитером компанії «Какаоміл» Дмитром Дударенко. У програмі були цікаві пропозиції від майстра кондитерської справи, а саме:
- Класична Паска з цукатами.
- Заварна Творожна Паска.
- Шоколадні яйця з молекулярними сферами.
- Великодні шоколадні яйця з цукатами.
- Паска з вишневою начинкою.
Учасники майстер-класу працювати з шоколадом, дріжджовим тістом, текстурними агентами Sosa, освоїли технологію виготовлення шоколадних яєць із молекулярними сферами.
Отже, майстер-класи на Великодню тематику пропонують глибинне розуміння основних концепцій, технік та інгредієнтів, які дозволять створювати унікальну та смачну великодню випічку, а також розвинути свої навички у приготуванні та декоруванні пасок.