Вул. Гагаріна, 26 офіс 410
Київська область
м. Бровари, 07400, Україна

Ціни на шоколад та вироби з нього мають стійку тенденцію до зростання. Це в першу чергу слід пов’язати із світовим зростанням цін на какао-боби. Більшість експертів стверджують, що подібні тенденції загрожують світовій кондитерській індустрії дефіцитом сировини та неухильним зростанням цін на продукцію, що містить какао-сировину. Так, Олександр Балдинюк - президент Асоціації «Укркондпром» звертає увагу, що зростання цін не є тимчасовим, бо це велика системна проблема. Він наголошує, що вирощування какао-бобів локалізоване у трьох країнах Африки (Кот-дʼІвуар, Гана та Нігерія) і воно скорочувалося впродовж багатьох років через зменшення врожайності, старіння дерев, відсутність необхідних інвестицій у розвиток какао-плантацій. Останнім часом сюди додались погодні умови, які були несприятливими для вирощування та збору врожаю, і світ зіткнувся з дефіцитом какао-бобів. Ціни стрімко зростають: якщо у 2023 році вони зросли на 45-50%, то за перші чотири місяці поточного 2024 року – майже вдвічі. Для порівняння: у вересні 2022-го какао-боби можна було купити по 2,5 тис. дол./т, у грудні 2023 року – по 4 тис. дол./т, а у квітні 2024 року – найактивніші ф'ючерси на какао в Нью-Йорку зросли до 10 тис. дол./т. Експерти сходяться на думці, що це відбулося після новин про проблеми з фінансуванням у Гані, яка є другим за величиною виробником какао-бобів у світі. Справа в тому, що Рада з виробництва какао Гани покладається на іноземне фінансування, щоб платити фермерам, які вирощують какао. Але через кризу врожаю країна може втратити доступ до ключового фінансового механізму і це може призвести до нових хвиль зростання цін та дефіциту ринку шоколаду.

Ринок шоколаду

І це далеко не єдиний фактор, що визначає стан та тенденції шоколадного ринку. Є значний ризик, що глобальні поставки шоколаду під «реальною загрозою» через вірус, що швидко поширюється в країнах Західної Африки. Вчені попереджають про руйнівну хворобу, яка спустошує какао-дерева та є реальною загрозою для глобальних поставок шоколаду. За статистикою, в останні декілька років Гана втратила понад 254 млн. какао-дерев через так званий вірус «набряклих пагонів какао-дерев». Він поширюється через кілька видів какао-кліщів або борошнистих хробаків. Це дрібні комахи, які харчуються листям, бруньками та квітами шоколадних дерев. Вони отримали свою назву через білий порошок, що нагадує борошно, котрий залишають на листі та стеблах рослин. 

Розповсюдження вірусу приводить до скорочення врожайності. У більшості фермерських господарств немає фінансової можливості вакцинувати дерева. До того ж щеплені дерева дають менший урожай какао. Боротьба з цією хворобою є вкрай важкою, оскільки борошнистий хробак має високу стійкість до пестицидів, що змушує фермерів намагатися стримати поширення, знищуючи заражені рослини, розводячи стійкі до хвороб дерева і навіть прищеплюючи сільськогосподарські культури вакцинами CSSVD, пояснює Беніто Чен-Шарпентьє, професор математики Техаського університету в Арлінгтоні та автор книги «Стійкість какао: випадок поєднаної інфекції, викликаної набряком пагонів какао».

Какао плантації

За оцінками експертів, вірус CSSVD спричинив втрати врожаю від 15% до 20% у Гані, яка є другим за величиною виробником врожаю, після сусіднього Кот-д'Івуару. Тут варто нагадати, що більше половини світового виробництва какао зосереджено саме у цих країнах. Вчені пов'язують поширення хвороби з «глобалізацією», зміною клімату, інтенсифікацією сільського господарства та зниженням екологічної стійкості какао-плантацій.

Вчені з Канзаського університету (США) та Техаського університету в Арлінгтоні (США) дослідили механізм дії вірусу. Активний пошук варіантів вирішення цієї проблеми дав перші результати. Беніто Чен-Шарпентьє та його команда винайшли спосіб боротьби з розповсюдженням хвороби. Вчені запропонували дистанціювати какао-дерева одне від одного і тим самим призупинити поширення вірусу. Використовуючи методи математичного моделювання, дослідники створили модель, що дозволить фермерам формувати захисне кільце з вакцинованих какао-дерев навколо невакцинованих дерев. За попередніми даними, висаджування вакцинованих дерев від невакцинованих на безпечній відстані допоможе запобігти поширенню вірусу, зберегти какао-плантації та оптимізувати витрати на вакцинацію для дрібних фермерів.

Це рішення має допомогти фермерам захистити свої посіви та максимізувати врожай. Сподіваємось, що новаторський підхід та експериментальне рішення боротьби з вірусом CSSVD принесе свої результати.