Загалом світовий ринок какао-бобів оцінюється в 16,14 млрд. дол. США в 2023 році і, як очікується, досягне 22,44 млрд. дол. США до 2028 року при середньорічному темпі зростання 6,81%. Какао-боби є прибутковою товарною культурою, використовуються в різних сферах та користуються значним попитом на ринку. Какао використовується в різних галузях промисловості, включаючи кондитерську та хлібопекарську, як ароматизатор і барвник. Шоколадна промисловість в даний час є найбільшим кінцевим споживачем какао. Величезне споживання та виробництво шоколаду пояснює зростаючий попит на какао-сировину.
Найбільшими виробниками какао у світі є Кот-д'Івуар. Виробляє близько 2,2 млн. метричних тонн какао-бобів на рік. За ним йдуть Гана, Індонезія та Нігерія, на них припадає 38% загального світового виробництва какао. Національна економіка цих країн сильно залежить від цін на какао, і велика частина експортної виручки надходить від продажу какао.
В лютому цього року в рамках Всесвітнього фонду какао відбулась зустріч найбільш вагомих представників-виробників какао у світі під назвою «Розмова біля каміну». Учасниками зустрічі партнерства 2024 року були Ів Брагім Коне - генеральний директор Ради з кави та какао Кот-д'Івуару та Джозеф Боаген Айду - генеральний директор Ради з какао в Гані. Питання, що стали ключовими «Розмови біля каміну» – виробництво какао в країнах Африки, вплив зміни клімату на вирощування какао-бобів, доходи фермерів та Регламент Європейського Союзу про вирубку лісів (EUDR). Тут важливою була присутність усіх представників-виробників какао-сировини, які створюють пропозицію на ринку. В контексті останніх ринкових тенденцій, регуляторних змін та впливу кліматичних факторів актуалізується пошук оптимальних рішень щодо подальшого розвитку какао-галузі та суміжних з нею бізнесів.
Виконавчий директор Міжнародної організації какао (ICCO) і модератору цієї панелі Мішель Арріону виконував дипломатичну місію щодо згладжування напруженості ситуації та пошуку шляхів конструктивного діалогу між ключовими головами найвідоміших регуляторів какао-галузі в світі. Він нагадав присутнім, що на них припадає дві третини глобального виробництва какао-сировини і їх присутність на формі вкрай важлива.
Проблеми виробництва какао в Гані
Ів Брагіма Коне, генеральний директор Ради з кави та какао Кот-д'Івуару наголосив, що крупні виробники несуть спільну відповідальність за те, щоб закривати потреби ринку. «Вирішення ситуації, що склалась потребує пошуку нестандартних та ефективних рішень» – наголосив Ів Брагім Коне.
В рамках «Розмови біля каміну» обговорювались найбільш гострі питання. Зокрема, представники глобальних гравців зачепили питання виснаження світового ринку виробництва какао і низького експорту бобів з Гани та Кот-д'Івуару за останні 18 місяців. Було визначено, що зміна клімату та несприятливі фактори навколишнього середовища стали фундаментальними причинами дефіциту виробництва. В контексті розмови Айду відзначив, що на дефіцит у Гані, безсумнівно, вплинули зміна клімату та ефект Ель-Ніньо, особливо в останні три роки. «Какао дуже чутливе або чутливе до екстремальних погодних умов. Коли у нас надмірна кількість опадів, виробництво зростає. І навпаки, в умовах посухи – виробництво какао-сировини падає» – підсумував Айду. Попередні декілька років в Гані панувала сильна посуха, що призвело до зниження виробництва какао із 800 тис. т. до 600 тис. т. на рік. І навіть, незважаючи на дощовий 2023 рік зростання виробництва продукції не відбулось через перезволожений ґрунт та відсутність належної аерації навколо коренів дерев. Відповідно поживні речовини не засвоюватися належним чином і врожайність залишилась на низькому рівні. Айду резюмував, що це проблема, з якою фермерським господарствам доведеться працювати не один рік. Іншою важливою проблемою є вірус набряклих пагонів какао (CSSV), який також спустошує ділянки землі та приводить до втрати країною майже 500 тис. гектарів продуктивності. Рада з какао в Гані інвестує значні кошти у вирішення цих проблеми, оскільки впоратися самотужки з нею не може жоден фермер.
Чинники впливу на виробництво какао-сировини в Кот-д'Івуарі
Ів Брагім Коне підтримав розмову та зазначив, що подібна ситуація була і в сусідньому Кот-д'Івуарі. Експерт нагадав, що ще з вересня 2022 року Рада з кави та какао Кот-д'Івуару прогнозувала зниження виробництва какао в регіоні 20-25% найближчими роками. Серед основних причин такої тенденції фахівець відзначив: зміну клімату, старіння насаджень в цілому. Коне висловив думку, що саме великі виробники какао-продукції здатні забезпечити ринок необхідною сировиною. Тому важливо вживати заходів, щоб вивести на ринок необхідні поставки. Коне оголосив, що скликав зустріч в Абіджані з дослідниками агролісомеліорації та іншими, щоб вивчити питання та визначити план подальших дій у напрямку пошуку оптимальних рішень.
Айду також наголошує, що питання забезпечення виробництва какао та вирішення нагальних проблем його вирощування не лише у відповідальності фермерів. Вони беруть на себе всі ризики, але отримують незначну винагороду. Айду вбачає вирішення проблем ринку какао через комплексний підхід та взаємодію уряду і виробників какао-бобів.
Світові ціни на какао та доходи місцевих фермерів
«Ми говоримо про прожитковий мінімум вже більше 20 років, проте фермери досі його не бачили, - відзначив Джозеф Боаген Айду, генеральний директор Ради з какао в Гані. За його словами, інший важливий аспект пов'язаний з доходами фермерів є одним із визначальних факторів, що впливає на динаміку виробництва какао-сировини. Рівень життя фермерів і сільських громад Гани залишається вкрай низьким і потребує підтримки з боку урядових організацій та світової спільноти. В даному напрямку на початку 2024 року Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн офіційно запустила платформу «Стратегічний діалог щодо майбутнього сільського господарства в ЄС», яка має сформувати спільне бачення майбутнього розвитку агросектору, просування харчової системи ЄС, а також підтримку сільського господарства у країнах Африки, які є вагомим джерелом надходження агропродукції в ЄС. Стратегічний діалог залучатиме зацікавлені сторони з усього агропродовольчого ланцюга - фермерів, власників продовольчих магазинів, європейських роздрібних торговців, споживчі організації, екологічні групи, фінансові установи та наукові кола.
Адже, як відзначають експерти ринку, зростання цін на какао наразі не відображається на доходах місцевих фермерів. Прожитковий мінімум залишається низьким, а рівень механізації та впровадження сучасних технологій у виробництво какао потребує додаткових інвестицій. Не менш вагомою проблемою є погано розвинена транспортно-логістична інфраструктура країни, важкі умови праці для місцевого населення, залучення дитячої праці та невідповідність умов вирощування екологічним вимогам.
Відповідно вкрай важливо, щоб зростання світових цін на какао відображалось на доходах фермерів, давало можливість фінансувати кошти у вирощування плодів какао та покращувати життєвий рівень місцевого населення. Окрім того, виникає багато протиріч у врегулюванні умов вирощування какао-плодів та ринку какао на місцевому рівні.
Регламент ЄС про вирубку лісів
29 червня 2023 року вступив в силу регламент ЄС про ланцюги поставок без вирубки лісів. Його ключова мета – боротьба із глобальною зміною клімату та втратою біорізноманіття. Оператори і трейдери мають 18 місяців для впровадження нових правил. Мікро- та малі підприємства матимуть довший період адаптації, а також інші специфічні положення. Протягом наступних 18 місяців Європейська Комісія проведе порівняльний аналіз країн або окремих регіонів і визначить рівні низького, стандартного або високого ризику на основі об’єктивної та прозорої оцінки. Компетентні органи ЄС матимуть доступ до відповідної інформації, наданої компаніями, такої як координати геолокації, а також проводитимуть перевірки за допомогою інструментів супутникового моніторингу та аналізу ДНК, щоб перевірити, звідки надходить продукція.
На думку Айду, регулятивні зміни на ринку какао неминучі і необхідні. Проте, запровадження контролю вирубки лісів потребує додаткового фінансування та систем контролю. Більшість фермерів неспроможні нести додаткові витрати на отримання відповідних дозволів та документів. Це приводить до несанкціонованої вирубки, відсутності контролю та екологічні негаразди в країнах вирощування какао-сировини.
Особливо це стосується дрібних фермерів із Західної Африки. У них немає ані фінансової, ані технічної можливості створювати карт даних щодо формування ареалу вирубки лісів. Тут важлива участь урядових організацій щодо підтримки соціально та екологічно відповідального ведення аграрного виробництва. Айду акцентує увагу на тому, що стурбованості ЄС недостатньо для запровадження норм і положень нового Регламенту. На даний час у Гані функціонує понад 790 тис. дрібних фермерів з вирощування какао-бобів і запровадження національну системи відстеження на кожному з них достатньо складно з технічної точки зору. Тому Державне агентство з регулювання та просування какао-промисловості в Гані (COCOBOD) та Уряд розробили систему відстеження в Гані, яка є національною та універсальною для Гани. Станом на початок 2024 року роботи щодо запровадження національної системи завершені приблизно на 80%. Запровадження системи відстеження з урахуванням місцевих особливостей ведення сільського господарства дає змогу сформувати максимально ефективну систему контролю вирубки лісів та екологічно-орієнтованого вирощування сільськогосподарських культур.
За словами експертів «Розмови біля каміну», нововведення у системі контролю та регулювання накладає додаткове навантаження на виробництво какао. А відповідно зростання цін на какао-сировину неминуче і ринкам доведеться цю ціну заплатити.