Вул. Гагаріна, 26 офіс 410
Київська область
м. Бровари, 07400, Україна

Веган шоколад 2Шоколадний ринок загалом є одним з найбільш перспективних сегментів глобального кондитерського ринку. Зростаючим сегментом шоколадного ринку є ринок шоколадів на рослинній основі. Згідно із результатами досліджень Allied Market Research, впродовж наступних 10-ти років очікується значне зростання ринку веганських продуктів харчування загалом та шоколадів на рослинній основі. При цьому прогнозується, що вартість ринку веганських шоколадів зросте з 585,8 млн. дол. у 2022 році до 2 млрд. дол. до 2032 року. Середньорічний темп зростання ринку  орієнтовно складе 13,1%.

Попит на шоколади категорії веган буде зумовлений наступними чинниками:

  • популяризація екологічних трендів, сприйняття продуктів рослинного походження як більш здорових та корисних;
  • розвиток культури харчування, зростання прихильників здорового збалансованого харчування, пошук рослинних альтернатив традиційним продуктам тваринного походження;
  • розвиток вегетаріанства, як глобальної тенденції альтернативного харчування;
  • загальне зростання сегменту рослинних продуктів. Роздрібний продаж рослинних альтернатив продуктів зростає на 25-27% щорічно;
  • розвиток технологій та виробництва веганських ферментованих продуктів.

Загалом сегмент рослинного шоколаду невпинно зростає. Останнім часом все більше міжнародних та вітчизняних виробників запускають веганські версії шоколадної продукції.

Зміна поведінки та уподобань споживачів та ринок шоколадів на рослинній основі

Експерти прогнозують, що на ринку веганського шоколаду будуть домінувати альтернативи молочному шоколаду. Основними категоріями споживачів рослинних альтернатив будуть люди, які мають непереносимість лактози, або мають алергічні реакції та молоко, а також споживачів, які уникають молочних продуктів з етичних міркувань або міркувань здоров'я. Очікується, що  гіпермаркети та супермаркети стануть найбільш значущими каналами збуту, а Європа та Північна Америка домінуватимуть за регіонами.

Певний вплив на розвиток ринку веганських шоколадів мають наслідки коронавірусної пандемії. Внаслідок її поширення у світі люди стали ставити на перше місце своє здоров'я та орієнтуватися на здорове й корисне харчування. Відповідно відбувалося зростання інтересу до рослинної дієти та більш здорових варіантів харчування. Ця зміна в поведінці споживачів позитивно вплинула на попит на веганський шоколад, оскільки він вважається більш здоровою альтернативою звичайному шоколаду.  

Не менш важливим чинником зростання ринку шоколадної продукції рослинного походження є підвищення рівня екологічності життя людей, піклування про тварин та навколишнє середовище.

Веган шоколад 4Які фактори стримують розвиток ринку веганських шоколадів?

Попри позитивні тенденції на ринку веганських продуктів, постійно виникають бар’єри, що стримують розвиток виробництва рослинних шоколадів. В першу чергу виробники стикаються із нестачею відповідних виробничих потужностей, а також складністю закупівлі інгредієнтів та сировини за розумними цінами. Важливо також відзначити, що для того, щоб забезпечити відповідність веганським стандартам, компанії-виробники мають запроваджувати контроль вибору інгредієнтів і процесів виробництва шоколаду.

Також варто враховувати, що вартість рослинної сировини для виробництва веганського шоколаду може в рази перевищувати вартість аналогічної сировини тваринного походження. Окрім того, шоколад на рослинній основі зазвичай вимагає значних досліджень і розробок через проблему відтворення смаку та текстури молочних продуктів, а його канали продажу більш обмежені порівняно із класичними видами шоколаду.

Експерти та міжнародні спеціалізовані дослідницькі центри рекомендують використовувати інноваційні інгредієнти та суперфуди, щоб розширити асортимент та пропозицію саме веганських шоколадних продуктів. Серед найбільш популярних рекомендацій – насіння чіа, ягоди годжі, порошок асаї або спіруліни. Використання унікальних інгредієнтів може допомогти виробникам рослинних шоколадів виділитися рослинним продуктам, вийти на нові ринки та збільшити продажі.

За результатами дослідження ринку веганського шоколаду в Україні зафіксовано зростання його обсягу в 2019-2023 роках. У нашій країні представлена ​​як продукція вітчизняного виробництва, таки і імпортна. Першу виготовляють кілька українських компаній і безліч невеликих крафтових майстерень, що випускають плитки і готові вироби для внутрішнього ринку і частково на експорт.

Відтак, ринок веганських шоколадів є перспективним з огляду на загальносвітові тенденції, захоплення людей веганським способом життя, асоціації продуктів тваринного походження з неправильним харчуванням, орієнтацію на стійке (sustainable) споживання.