Вул. Гагаріна, 26 офіс 410
Київська область
м. Бровари, 07400, Україна

Фруктові та ягідні пюре – є одним із важливих інгредієнтів, що використовується в кондитерській справі. Їх популярність обумовлена різноманітністю видів пюре, насиченістю смаків, безпековими характеристиками, широкими можливостями використання, а також високим вмістом корисних речовин та мікроелементів. У даній публікації спробуємо розібратися які пюре відносяться до пастеризованих, а також дізнаємося про основні напрямки використання цього продукту у виробництві різноманітних солодощів та десертів.

Пастеризовані пюре

Що таке пастеризовані фруктові пюре?

Пастеризовані фруктові або ягідне пюре – це продукт повністю готовий до використання або споживання. Вони мають пюреподібну консистенцію з яскраво вираженим смаком та ароматом фруктів та/або ягід. Виготовляються фруктові пюре із свіжих або швидкозаморожених ягід і фруктів. Сировина, що використовується для виробництва пюре обов’язково проходить термічну обробку, подрібнення (перетирання) та розфасовується з дотриманням вимог повного комплексу санітарно-технологічних вимог. Безпосередньо процес пастеризації – це одноразове нагрівання фруктового пюре до визначеної температури на короткий період (в середньому до 20-30 хвилин). Пастеризація використовується для знищення бактерій, а також деактивує ферменти сирого продукту, що викликають його передчасне псування. Окрім того, сучасні технології пастеризації не змінюють смакових якостей готових пюре. Наприклад, виробниками використовується обробка фруктових та ягідних пюре під високим тиском, що доволяє зберегти натуральність,поживні цінності та вітаммінний склад свіжих фруктів або ягід і дночасно подовжити терміни зберігання і використання фруктового пюре.

Купити пастеризоване фруктове можна в пластикових контейнерах, тетрапакуванні, металізованих герметичних пакетах та іншій тарі.Зручність зберігання також є однією із суттєвих переваг цього смачного та ароматного кондитерського інгредієнта. 

ADAMANCE 48591 48594 Puree MyrtilletЗалежно від складу пастеризоване пюре може бути як однокомпонентним (вишня, малина, полуниця, ківі, кокос, чорниця), так і багатокомпонентним (груша-яблуко, банан-полуниця-смородина тощо). Також пастеризоване фруктове пюре може містити у своєму складі додаткові компоненти, що використовуються для поліпшення смаку або структури фруктового пюре. Основною перевагою пастеризованих фруктових пюре є їх універсальність застосування, досить тривалі терміни зберігання та різноманітність смаків. Сучасні виробники пропонують величезний вибір фруктових пюре - від пастеризованих до свіжозаморожених. Найбільш популярними брендами, що користуються попитом серед кондитерів варто згадати: Ponthier (Франція), Crop`s  (Бельгія), Ravifruit (Франція), Fruity Land (Україна), La Fruitière (Франція), YaGurman (Україна), Boiron (Францaя),Caraman (Франція) та інші. 

Застосування пастеризованих фруктових пюре

Виробники пропонують широкий вибір пастеризованих пюре, в тому числі свіжоприготованих, охолоджених та заморожених. Ринок інгредієнтів для кондитерської індустрії дозволяє обирати унікальні фруктові та ягідні пюре, що виробляються з екзотичних фруктів - жовтого лимону, ківі, кокосу, лайму, лічі, манго, мандарину, маракуї, червоного апельсину, юзу та ін. Пастеризовані фруктові пюре використовуються у приготуванні різноманітних начинок для кексів, мафінів, пирогів, кремів, мусів, соусів, мармеладів, желе, морозива, сорбетів та багато іншого.

Основними перевагами пастеризованих пюре є:

  • безпека – в процесі пастеризації знищуються патогенні мікроорганізми, що гарантує безпечність споживання таких продуктів;
  • терміни придатності. Завдяки пастеризації, пюре мають подовжений термін зберігання без втрати якості;
  • смак, колір та аромат свіжих ягід та фруктів. Процес пастеризації дозволяє зберегти натуральний смак і колір фруктів чи ягід, що є важливим для естетики та смакових характеристик кондитерських виробів;
  • консистенція – пастеризовані пюре мають однорідну консистенцію, що дозволяє розширити спектр їх використання в різних рецептурах.

Нижче наведемо деякі напрямки використання пастеризованих заморожених пюре в кондитерській справі:Пастеризовані пюре01

  • Креми і начинки. Використання пастеризованих пюре у начинках для пирогів, кремах для тортів та інших десертів дозволяє надати виробам натурального фруктового смаку і аромату. При цьому пастеризовані пюре доступні круглорічно, навіть, коли до сезону свіжих ягід та фруктів ще так далеко.
  • Муси. Фруктові або ягідні пюре часто використовуються для приготування мусів, які можуть бути як окремими десертами, так і частиною складних десертів.
  • Соуси та гелі. Пюре додають у соуси та гелі для десертів, які використовуються для декорування або підсилення смаку кондитерських виробів.
  • Мармелади та желе. Пастеризовані пюре є основним інгредієнтом для приготування мармеладів та желе. Вони надають неперевершеного смаку та аромату свіжих ягід та фруктів желейним цукеркам, мармеладу, желе тощо.
  • Морозиво і сорбети. Застосування пастеризованих пюре для створення різних видів морозива і сорбетів додає натурального фруктового смаку.
  • Випічка. Пюре слугують ідеальним інгредієнтом для додавання у тісто для мафінів, кексів, пирогів, що надає випічці додаткової вологості та аромату.

Отже, пастеризовані пюре широко використовуються в кондитерській справі завдяки своїм властивостям та безпековим характеристикам Вони роблять процес приготування кондитерських виробів простішим і безпечнішим, а також розширюють можливості для творчості та експериментів.