Вул. Гагаріна, 26 офіс 410
Київська область
м. Бровари, 07400, Україна

Ходячи в супермаркеті, все більше споживачів вимагають, щоб їхній шоколад був органічним .

У 2022 році світовий ринок органічного шоколаду оцінювався в 0,55 мільярда доларів США, і очікується, що він буде зростати в середньому на 6,8% до 2028 року .

Але чи знають любителі шоколаду, що означає органічне землеробство для фермерів на іншому кінці світу?

Давайте глибше зануримося в основи органічного вирощування какао.

Що загалом означає органічне землеробство?

Органічне землеробство, яке часто називають «цілісним підходом до сільського господарства», має ОДНУ МЕТУ : створити систему виробництва, яка є соціально, економічно та екологічно стійкою в довгостроковій перспективі. Наприклад, у випадку какао це означає виробництво максимально можливої ​​кількості какао за допомогою сільськогосподарських методів, які не завдаватимуть шкоди навколишньому середовищу та людям.

Для досягнення цієї мети основним інструментом органічного землеробства є усунення синтетичних пестицидів, добрив або гербіцидів . Будь-які техногенні та штучні підсилювачі заборонені в органічному землеробстві на користь повністю натуральних добрив, вироблених прямо на фермі. Ось чому професіонали говорять про перехід від зовнішніх ресурсів (купівля синтетичних і дорогих добрив у компаній) до внутрішніх ресурсів (створення органічних добрив прямо на фермі), де ферма стає самодостатньою та регенеративною організацією, яка також виробляє економічну цінність.

Але чому хімічні добрива та засоби боротьби зі шкідниками є проблемою?

Комерційні синтетичні добрива руйнують цілі екосистеми, де вони застосовуються, і навіть поширюються на інші сусідні землі.

Від знищення хижаків-шкідників і отруйності для тварин і людей до забруднення водопостачання та дисбалансу поживних речовин у ґрунті вони завдають різної шкоди в довгостроковій перспективі. Крім того, хімічні добрива/гербіциди/пестициди є дорогими і роблять фермерів залежними від агрохімічних компаній для отримання врожаю та виживання ферми.

Другим найкращим інструментом органічного землеробства є АГРОЛІСОВІДНИЦТВО : суміш різних рослин живуть в одному просторі, допомагаючи одна одній процвітати, обмінюватися поживними речовинами та підтримувати збалансоване та здорове середовище. Біорізноманіття фауни та флори захищає культурні дерева від екстремальних погодних умов , одночасно покращуючи середовище проживання запилювачів і збагачуючи ґрунт поживними речовинами, що призводить до загального вищого виробництва порівняно з монокультурами.

Стосовно какао, давайте подивимося, які конкретні переваги органічного вирощування какао.

Які переваги органічного вирощування какао?

ЗБЕРІГАЄТЬСЯ РОДЮЧІСТЬ ҐРУНТУ

Органічне землеробство відоме тим, що підтримує ґрунт здоровим, пористим (не надто сухим, не надто компактним) і з достатньою (але не надмірною) кількістю біодоступних поживних речовин. У здоровому ґрунті поживні речовини можуть легко обертатися, обмінюватися та досягати всіх рослин. Наприклад, бобові дерева відомі тим, що забезпечують дерева какао значними рівнями азоту. З іншого боку, синтетичні добрива, як відомо, підвищують продуктивність у короткостроковій перспективі, але справді вбивають ґрунт у довгостроковій перспективі.

МЕНША ЙМОВІРНІСТЬ ПОШИРЕННЯ ХВОРОБ ТА ШКІДНИКІВ КАКАО

Завдяки впровадженню органічних методів більшість фітосанітарних проблем (здоров’я рослин) на фермі зменшуються: інфіковані плоди регулярно видаляються, вологість підтримується під контролем, дощ може належним чином стікати та не застоюватися, дерева харчуються всіма належними поживними речовинами та зберігаються міцними в процвітаючому середовищі, тому вони більш стійкі до типових хвороб і шкідників, таких як моніліоз, відьмина мітла та чорниця .

ВИРУБКИ ЛІСІВ УНИКАЮТЬ

Маючи здоровий ґрунт і процвітаючі рослини, фермери не відчувають потреби виходити на нові землі. Вони оптимізують землю, яку вже мають, замість того, щоб швидко її виснажувати та переходити до наступної ділянки для вирубки лісу. Методи органічного землеробства покращують врожайність існуючих какао-дерев екологічно чистим способом. Фермери можуть вирішити замінити старі дерева або відновити ті, які мають потенціал для підвищення продуктивності. Замість того, щоб вирубувати навколишні ліси для розширення своїх ферм, органічне землеробство заохочує збереження та оптимізацію наявних дерев, а не їх залишення.

ОРГАНІЧНИЙ МАТЕРІАЛ, ДОСТУПНИЙ НА МІСЦІ, ПЕРЕРОБЛЯЄТЬСЯ

Багато споживачів не знають, що хімічні пестициди/гербіциди/добрива насправді дуже дорогі для фермерів. Органічне землеробство означає меншу залежність від продуктів, які продають великі компанії, на користь самозабезпечення. Фермери вчаться створювати свій власний органічний матеріал з нуля з того, що вони вже мають на фермі, і того, що вони можуть зібрати з сусідніх ферм: тваринний гній, висушене лушпиння какао, біогумус, деревне вугілля, кісткове борошно, деревна зола тощо. Відходи стають органічними добривами.

ОРГАНІЧНЕ КАКАО КОРИСТУЄТЬСЯ ВИСОКИМ ПОПИТОМ І ОПЛАЧУЄТЬСЯ ЗА ВИСОКОЮ ЦІНОЮ

Хоча органічна сертифікація (яка не надається безкоштовно) зазвичай потрібна, уникання хімічних речовин у довгостроковій перспективі винагороджується вищими цінами порівняно з ринковими стандартами. Зі збільшенням попиту споживачів шоколаду виробники шоколаду тиснуть на своїх постачальників какао, щоб вони розвивалися органічно. Оскільки споживачі очікують витратити більше на органічний шоколад, ніж на неорганічний шоколад, і готові зробити це на більш натуральний продукт, професіонали не проти платити вищу ціну за какао. Тому доходи фермерів збільшуються.

Тепер давайте розглянемо основні практичні заходи, які реалізуються на органічній фермі какао.

Як насправді реалізується органічне вирощування какао?

ВИРОБНИЦТВО ОРГАНІЧНОГО КОМПОСТУ ПРЯМО НА ФЕРМІ

Виробництво органічного компосту з нуля вимагає певних попередніх інвестицій, планування та створення інфраструктури та спеціального простору всередині ферми. Фермери можуть думати про культивування черв’яків, купівлю гною з сусідніх ферм, збір усього органічного матеріалу з ферми, створення місць для накопичення великої кількості гумусу, організацію графіка регулярних сеансів удобрення тощо.

РОЗВИТОК СИСТЕМИ АГРОЛІСОМЕЛІОРАЦІЇ

Диверсифікація сільського господарства є ключовою для успішної органічної ферми. Фермери повинні ретельно вибирати найкращі рослини, які можуть процвітати разом, особливо на користь какао-дерев: дерева у верхній тіні, рослини, які роблять певні поживні речовини більш доступними, дерева, які створюють правильне укриття та джерело води для какао-запилювачів, інші, які захищають какао-дерева від сильного вітру, деякі інші, які не забирають поживні речовини з надто великим корінням.

ХОРОШІ ПРАКТИКИ УПРАВЛІННЯ ФЕРМОЮ

Найпопулярнішими методами управління органічними фермами є:

  • кущі (видалення бур'янів з нижньої частини какао-дерева)

  • санітарна обробка (видалення чорних/заражених/інфікованих стручків)

  • обрізка (надання та підтримка оптимальної форми какао-дерева)

  • управління тінями (видалити або встановити тінь)

  • мульчування (залишення обрізаного матеріалу з дерев какао та лушпиння какао після збору врожаю на землі для підвищення родючості ґрунту)

ЗАМІНА АБО ВІДНОВЛЕННЯ ДЕРЕВ

Замість того, щоб шукати нові ділянки землі для посадки дерев, мета органічного землеробства полягає в тому, щоб зробити нинішню ділянку землі максимально продуктивною, у найбільш стійкий і екологічно чистий спосіб. Одним із основних факторів, що впливають на виробництво какао в усьому світі, є старіння дерев і непродуктивні дерева (менше 25 стручків на рік). Органічне вирощування какао заохочує такі практики, як щеплення та органічні добрива, щоб або замінити, або відновити непродуктивні дерева.

АДАПТОВАНІ МЕТОДИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УМОВ

Хоча принципи органічного землеробства застосовуються до всіх какао-дерев, їх слід завжди переглядати та адаптувати до місцевих умов: pH ґрунту, висоти ферми, віку дерев, тривалості дощового та сухого сезонів. Органічні практики залежать не лише від природних умов, а й повинні враховувати людську сторону. Наприклад, які інструменти, навчання та фінанси доступні для фермерів у конкретній громаді, області чи регіоні?

Чи потрібна сертифікація для органічного землеробства?

Давайте прояснимо: органічна сертифікація є тягарем для фермерів какао .

Належна сертифікація передбачає дорогі збори, документи, які необхідно заповнити, протоколи, які необхідно дотримуватися, нові інструменти, які необхідно придбати, навчання для працівників, робочі процедури, які необхідно змінити, тощо. Ось чому, навіть якщо фермери вже проводять усі органічні практики, які підпадають під сертифікацію, не всі вони можуть або хочуть бути сертифікованими.

Багато виробників какао були і залишаються «органічними за замовчуванням», навіть без сторонньої організації, яка б це сертифікувала. Це тому, що більшість фермерів не можуть дозволити собі навіть високі витрати на використання хімічних пестицидів і добрив. Однак навіть фермери, які використовували лише органічні методи, тому що не могли собі дозволити інакше, переходять на більш обдуманий і цілеспрямований підхід. Вони інвестують час і ресурси, тому що визнають переваги органічного землеробства для них, какао-дерев і навколишнього середовища.

Все більше фермерів у всьому світі визнають важливість органічної сертифікації та роблять усе можливе, щоб її отримати, щоб розширити свою аудиторію потенційних клієнтів.

Офіційна органічна сертифікація передбачає не лише правила, протоколи та належну практику для ґрунту та дерев, але й для залучених людей. Він включає гарантії прав працівників, як-от час відпустки, дні хвороби, перерви в роботі та юридичні контракти, а також засвідчує, що какао повністю вільне від рабства . Сертифікація також торкається моментів за межами поля, охоплюючи процеси після збору врожаю , такі як спеціальні протоколи та правила ферментації, сушіння та зберігання, а також правила відстеження (написання року збору врожаю, номера партії, ваги нетто та додаткової інформації на кожному мішку).

Органічне вирощування какао є безпрограшною ситуацією для навколишнього середовища, фермерів і споживачів. Але виклики, з якими стикаються на початку, ніколи не можна недооцінювати або сприймати як належне.