Бджоли, які нагадують нам про необхідність дбати про планету, ефектні квіткові букети, чарівні капелюхи, чудеса світу… 2023 не став виключенням та демонструє нам, що Великдень – один з найкреативніших періодів для кондитерів із всього світу.
Нижче ми ділимося дев’ятьма мистецькими шоколадними яйцями, створеними для дуже весняного Великодня, сповненого магії та чутливості.
Yann Brys. Значення бджіл для планети

Цього разу чотири шоколадні фігури обертаються навколо бджіл, які необхідні для життя на землі, але перебувають під загрозою зникнення.
Ян створив соти, виготовлені з 46% молочного шоколаду з Домініканської Республіки, 6%-го темного шоколадного ганашу з Домініканської Республіки з квітковим медом і апельсиновим кюлі. Для інших трьох шоколадних фігур він обрав бджіл, хоча й з іншою естетикою. Бджоли складаються з 46%-го молочного шоколаду з Домініканської Республіки, медово-пилкового маршмеллоу та мигдального праліне. Шоколадна бджола у сіруватих тонах складається з 62%-го чорного шоколаду з Бразилії, наповнена медовими кульками та покрита 40%-им молочним шоколадом.
Весна тут з La Maison du Chocolat 

Шеф-кондитер Nicolas Cloiseau запрошує вас насолодитися весною з дуже квітковою великодньою колекцією.
Шоколадне яйце виготовлено повністю з шоколаду, воно важить шість кілограмів і вимагало до 35 годин роботи спеціалістів-шоколатьє над декоруванням.
Було зібрано понад 100 пелюсток: сім білих півоній і вісім помаранчевих маків у поєднанні з п’ятьма делікатно вирізаними ромашками для загалом 20 квіток чотирьох різних розмірів, загорнутих у десять листів шоколаду з 1700 перфораціями, розташованих на дюжині стебел. Крім того, серед квітів заховані десять 23-каратних позолочених яйця, а внутрішня частина букета вкрита шоколадними фігурками та яйцями-праліне.
Шоколадне яйце виготовлено повністю з шоколаду, воно важить шість кілограмів і вимагало до 35 годин роботи спеціалістів-шоколатьє над декоруванням.
Було зібрано понад 100 пелюсток: сім білих півоній і вісім помаранчевих маків у поєднанні з п’ятьма делікатно вирізаними ромашками для загалом 20 квіток чотирьох різних розмірів, загорнутих у десять листів шоколаду з 1700 перфораціями, розташованих на дюжині стебел. Крім того, серед квітів заховані десять 23-каратних позолочених яйця, а внутрішня частина букета вкрита шоколадними фігурками та яйцями-праліне.

Maxence Barbot. У будь-який час
Максенс, шеф-кондитер готелю Shangri-La, представляє колекцію «Великдень у будь-який час».
Пасхальне яйце прикрашене ніжними завитками, що нагадують листкове тісто, та приховує вишукану начинку.
Версія молочного шоколаду з вмістом 40%-го перуанського шоколаду містить
мигдалеву джандую,
оповиту нотами карамелі та ванілі та доповнену мигдальною стружкою. На сніданок Максенс пропонує паризький флан, виготовлений із листкового тіста з карамелізованим 75%-им шоколадом із Венесуели, що містить крем із какао-бобами та ванілью. А на закуску — квітка, що складається з шматочків шоколадного бріошу, що лежить на шарі мигдально-горіхового крему, що поєднує шоколадні нагетси та горіхову стружку.
Версія молочного шоколаду з вмістом 40%-го перуанського шоколаду містить
мигдалеву джандую,
оповиту нотами карамелі та ванілі та доповнену мигдальною стружкою. На сніданок Максенс пропонує паризький флан, виготовлений із листкового тіста з карамелізованим 75%-им шоколадом із Венесуели, що містить крем із какао-бобами та ванілью. А на закуску — квітка, що складається з шматочків шоколадного бріошу, що лежить на шарі мигдально-горіхового крему, що поєднує шоколадні нагетси та горіхову стружку.

Магічне шоу Lenôtr
Étienne Leroy, шеф-кондитер солодкого творіння, натхненний темою магії, відтворює найвідоміший трюк фокусника: чарівний капелюх, вилитий з чорного шоколаду.
Ефектний шоколадний витвів, вироблений обмеженим тиражем, з якого постає гральна карта з білого шоколаду та яйцеподібна клітка, делікатні дверцята з молочного шоколаду вирізблені, наче коване залізо. Двері, з яких вилітають біло-шоколадні голуби, що додають нотку елегантності
Повністю зібраний вручну, він складається з понад 1,5 кг фірмового кувертюрного шоколаду: 36% молочного та 70% чорного шоколаду.
Jean-Paul Hévin. Краса шрамів

Жан-Поль зазвичай дивує на такі свята, як Різдво та День святого Валентина, оригінальними асоціаціями чи каламбурами.
Цього Великодня він хоче віддати шану кінцугі, багатовіковій техніці японського походження, яка полягає в ремонті зламаних керамічних частин за допомогою золотого пилу. Техніка, яка зрештою стала життєвою філософією. Ось як це робить шеф-кухар у цьому яйці з 68%-го темного шоколаду або 40%-го молочного шоколаду.

П’єр Ерме запрошує вас зануритися в доколумбові цивілізації, джерелом натхнення яких є тисячолітня історія неймовірного мистецького розмаїття. Цивілізація, яка досі багато в чому загадкова і яка гіпнотизує своєю скрупульозністю роботи над своїми масками чи складністю свого сонячного календаря.
Це величне яйце заввишки 25 сантиметрів із різьбленими гліфами, яке представляє піраміду Кукулкана на Юкатані, яка вважається одним із семи чудес світу. Виготовлений з 64%-го темного шоколаду, він розділений на шість частин і наповнений праліне з фундуком, фісташками та горіхами. Так само в ящиках коробки ховаються шоколадні фігурки та яйця праліне.
Cedric Grolet.. Фундук
Як шеф-кондитер у ресторані Le Meurice Alain Ducasse (Париж), Седрік разом зі своїм помічником Франсуа Дешай уявляють собі фундук, яким можна поділитися на Великдень. Цукерки для гурманів заховані в тонкій шоколадній обгортці, яка створює відчуття шкарлупи волоського горіха. Покриті слабосоленим хрустким праліне, вони доступні у темному та молочному шоколаді.
Christophe Michalak. Доброзичливі Марсель і Люсьєн

Тварини не можуть бути відсутніми в великодньому рейтингу, особливо якщо вони такі ж милі та доброзичливі, як курка Люсьєн і кролик Марсель Крістофа Мішелака.
Марсель, виготовлений з 40%-го молочного шоколаду, і Люсьєн, 66%-го темного шоколаду, з фігурками трюфелів з темного шоколаду, білого шоколаду та підсмажених горіхів пекан, шоколад Dulcey з начинкою з праліне з волоським горіхом, молочний шоколад з начинкою з праліне з лісовими горіхами та темний шоколад з начинкою з маршмеллоу заховані всередині.
Quentin Lechat. Плитка XXL

Шеф-кондитер Le Royal Monceau – Raffles Paris представляє екстравагантну, грайливу і смачну плитку XXL. Щоб отримати унікальний твір, він не використовував форми. Шоколад був оброблений і нарізаний вручну. Основа ніби повільно тане, надаючи їй дуже гурманський ефект. Складається з чорного молочного шоколаду та начинки з арахісового праліне та карамелізованого арахісу.