Вул. Гагаріна, 26 офіс 410
Київська область
м. Бровари, 07400, Україна

Обговорення питань експорту какао, ланцюжки створення вартості, а також сталий розвитку галузі вирощування какао-плодів були в центрі уваги на нещодавній Амстердамській конференції зі сталого розвитку світового ринку какао. Організаторами та модераторами виступили Нікко Дебенхем, засновник Sustainability Solutions Ltd, і Анна Лавен, креативний директор The Company Behind Chocoa. Метою заходу була побудова нової політики в сфері «відповідальних закупівель» шоколадної сировини в майбутньому.

Нікко Дебенхем відзначив, що реформування системи доходів фермерів за останні 10 активно обговорюється на платформах міжнародного рівня. Проте, питанням ефективних ланцюжків постачання, справедливої оцінки собівартості вирощування какао, експлуатування дитячої праці, масове вирубування лісів набуло значного розголосу та обговорення із прийняттям Регламенту ЄС про ланцюги поставок без вирубки лісів. Тут важливо пам’ятати про необхідність розробки національних критеріїв сталого виробництва какао-сировини з урахуванням специфіки галузі та місцевих агрокліматичних умов країн, які є світовими лідерами з вирощування какао-плодів.Procurment panel chocoa 2024 CN pic

Анна Лавен, креативний директор The Company Behind Chocoa висловила позицію, що проблеми регіонів, які забезпечують світову пропозицію какао-сировини однаково стосуються як безпосередньо самих фермерських господарств, так і глобальних ритейлерів, дистриб’юторів, виробників та споживачів готової продукції. На думку Анни Лавен, Міжнародні компанії несуть відповідальність на всіх етапах виробництва шоколадної продукції і мають бути активними учасниками подібних обговорень.

Позиція Компанії Hershey

На попередній сесії, скликаній Всесвітнім фондом какао, Тріша Бренніган, директор із закупівель і віце-президент з глобальних закупівель The Hershey Company зазначила: «Фермер займає центральне місце у всій стратегії Hershey щодо какао. Без фермера, сім'ї та громади, які працюють на какао-плантаціях не буде какао. Отже, в основі стратегії сталого розвитку міжнародних компаній питанням соціально- та екологічного виробництва має відводитись центральне місце». Експерти погоджуються із тим, що фермерам потрібен достойний прожитковий дохід. Але основна проблема полягає в пошуку способів та механізмів як досягти зростання доходів для фермерів та їх родин.

African Cocoa Marketplace (АСМ)

В пошуках правильних рішень була створена African Cocoa Marketplace – це нова платформа, яка об'єднує ринки, фермерів та організації для пошуку інноваційних, орієнтованих на людину технологій та маркетингових рішень в регіонах вирощування какао-бобів. Важливо створити ефективну систему по всьому ланцюжку створення вартості, яка враховуватиме усі етапи від вирощування какао до виробництва шоколаду та інших продуктів. У 2024 році African Cocoa Marketplace розпочала роботу над пілотним проектом цифрового маркетплейсу, який ефективно з'єднає продавців в Африці із глобальними покупцями, інвесторами та постачальниками послуг. Платформа дозволить як покупцям, так і продавцям легко ділитися досвідом та пропозиціями із діловими партнерами на всіх етапах ланцюга постання.

Одна з основних цілей платформи – покращення життя фермерів, які вирощують какао, збільшення їх доходів та якості життя.

Бачення Uncommon Cacao

Засновниця і генеральна директорка Uncommon Cacao Емілі Стоун впевнена, що сьогодні вибудовується фундамент для «відповідальних закупівель» у секторі какао та формується нова епоха культури споживання шоколадної продукції. Емілі Стоун нагадала, що для фермерів багатьох африканських країн вирощування какао є національною традицією, а тому дуже важливо зберегти культуру вирощування, цінності країн, де зосереджено вирощування какао.

В даному ключі дискусії Емілі Стоун наголосила, що її компанія реалізує політику «відповідальних закупівель» какао-бобів та публікує всі ціни, які вона платить фермерам, що вирощують какао по всьому ланцюжку поставок. «Ми єдині, хто має таку повну прозорість». Вона закликала світових гравців ринку какао прийняти більш прозору модель закупівлі та виробництва какао. Учасниця дискусії закликала до «farmgate forward» підходу до ціноутворення, а не ринкового. На її думку, такий підхід дає фермерам більше можливостей щодо формування вартості какао-бобів та забезпечує їм дохід на життя.

Тобі Брендон, старший директор компанії Soft Commodities ICE, яка торгує ф'ючерсами на какао. Як лідер компанії, яка розташована посередині інфраструктури ринку какао відзначає, що ринки какао вже 100 років існують навколо ф'ючерсних бірж у Лондоні та Нью-Йорку. Метою їх створення було управління ризиками ланцюжка поставок та ціновими ризиками в цих ланцюжках поставок. За його словами, сьогодні виникають додаткові ризики, пов'язані із проблемою регулювання та стійкості, що потребують не меншої уваги з боку учасників ринку.

Старший директор Soft Commodities ICE Тобі Брендон окреслює значимість Регламенту Європейського Союзу про вирубку лісів (EUDR). Він спрямований на боротьбу з вирубкою лісів та деградацією лісів, вимагаючи належної перевірки ланцюжка поставок, щоб довести, що товари, на які поширюється дія цього закону, включаючи каву, какао та супутні продукти, що імпортуються до ЄС, постачаються в межах ЄС або експортуються з нього, не підлягають вирубці лісів і виробляються законно. EUDR зосереджений на тому, щоб забезпечити стале землекористування, надати фермерам підтримку для збільшення продуктивності та запровадження більш ефективних інструментів і методів збирання врожаю.R

В рамках Амстердамської конференції зі сталого розвитку світового ринку какао було презентовано галузеву платформу ICE Commodity Traceability (ICE CoT), яку створено в допомогу трейдерам какао з метою дотримання нового Регламенту Європейського Союзу про вирубку лісів (EUDR). Брендон зауважив, що ICE провела глибоке дослідження та оцінку правил взаємодії між учасниками ринку какао, громадськими та урядовими організаціями, органами влади і регуляторами, щоб забезпечити сталу роботу ринкової інфраструктури. ICE Commodity Traceability (ICE CoT) покликана сформувати глобальну базу даних щодо продуцентів та експортерів какао-продуктів, дослідила працюючі виробничо-збутові ланцюжки постачання, щоб забезпечити ринки ЄС кавою та какао, що відповідають нормам EUDR. ICE CoT спрямована на забезпечення більш сталого виробництва какао-сировини, мінімізації ризиків для виробників какао та зниження впливу на навколишнє середовище – збереження ґрунтів, лісових площ тощо.

Відповідальні закупівлі Cargill

Компанія Cargill є потужним гравцем світового ринку какао. Відповідно компанія є активним учасником ланцюга постачання какао-сировини. Cargill підтримує та розділяє «відповідальні закупівлі» у секторі какао. Керівник відділу постачання какао Cargill Marijn Moesbergen, повідомив, що у своєму прямому ланцюжку поставок компанія отримує та подрібнює понад 800 тис. т. какао від понад 400 тис. фермерів щорічно. За його словами, близько 6 млн. фермерів заробляють на життя вирощуванням і продажем своїх бобів, а 90% з них є дрібними фермерами. Наразі компанія Cargill нанесла на карту понад 400 000 ферм у своєму ланцюжку поставок. Практика закупівель Cargill включає налагодження міцних партнерських відносин з постачальниками, інвестування у вирощування какао-плодів, а також пропозицію сталого ціноутворення для фермерських господарств з прозорими, швидкими та регулярними надходженнями платежів за поставлену продукцію.

Позиція та бачення фермера, який вирощує какао

Сетор Гбадаго з African Cocoa Marketplace зауважив, що його торгова платформа враховує цінності як фермера котрий вирощує какао, так і кінцевого споживача (покупця). Бенджамін Сетор Гбадаго, директор по роботі з клієнтами, African Cocoa Marketplace відвідав фермерів у районах, де вирощують какао, щоб оцінити їхні потреби та пріоритети. З його слів, фермери хочуть, щоб люди, які зацікавлені в закупівлі какао-бобів розуміли цінність, яку кожен з них приносить на стіл кінцевого споживача.

Що стосується сталого та соціального розвитку, Сетор Гбадаго вказав, що фермери зацікавлені у партнерській співпраці з інвесторами та налаштовані будувати взаємовигідні відносини на всіх етапах ланцюгів постачання. Зі слів Сетора Гбадаго, фермери в Гані шукають людей, які б співпрацювали з ними та приймали безпосередню участь у вирощуванні какао-бобів. «Такий підхід допоможе створити прозорість у партнерстві», – сказав він.

Наприкінці сесії Брендон відзначив, що все зводиться до «довіри та партнерства». ICE CoT, з точки зору цього форуму, полягає в збереженні доступу до європейського ринку, що важливо для незалежних експортерів та нових учасників ланцюгів постачань. ICE CoT – єдина платформа для стандартизації відстежування руху какао-сировини від фермера до європейського ринку. Важливо, що ICE не диктує ціни на какао-боби. Платформа дозволяє купувати та продавати сировину за актуальними ринковими цінами. А можливість врегулювати ринок в умовах дефіциту, не допустити його обвалу забезпечує система ф'ючерсних контрактів.256296475 2021 dec 16 17 24 26 000000 Weekend Explorer 7

На завершення Конференції Ентоні Фонтейн з «Голосової мережі» нагадав її учасникам конференції, що наразі фермери беруть на себе весь ризик через недосконалу практику закупівель у галузі та не мають відповідних гарантій платежів за поставлену продукцію. Він закликав сектор какао прийняти і дотримуватися довідкової ціни, що базується на прожитковому мінімумі місцевого населення. А також працювати над стандартизацією процедур відповідального виробництва у секторі какао.

Для прикладу, запровадження політики стійкого та відповідального агровиробництва задля протистояння викликам зміни клімату та зовнішнім ризикам діють на ринку бананів. Це системи GLOBAL G.A.P., Rainforest Alliance, Fairtrade International та Organic. Відповідно до них фермери – виробники бананів мають вживати заходів щодо збереження ґрунту, щоб підтримувати його вологість і родючість. В обмін на це фермери можуть маркувати свою продукцію як відповідну вимогам VSS або вироблену відповідно до стандартів задля покращення своїх торгових позицій.

Відтак, запроваджуючи критерії сталого розвитку та «відповідальних закупівель» у секторі какао, фермери, інвестори та ключові гравці ринку мають фокусуватися на першочергових питаннях трансформації ланцюжків постачання та розповсюдженні універсальних стандартів:

  • фінансування трансформації ланцюжків постачання, стимулювання виробників какао нарощувати обсяги виробництва з одночасним скороченням вирубки лісів. Тут важливо зосередити зусилля на впровадженні нових технологій вирощування, мінімізації ручної праці, покращення умов для місцевих фермерів;
  • розповсюдження універсальних стандартів для гравців ринку какао – адаптація та стандартизація ланцюгів постачання, оптимізація цінової політики на какао-боби, розвиток фінансування та інвестування у вирощування какао-сировини тощо.